2010. október 2., szombat

Mai ebéd

Zöldbabfőzelék kuzuval és párolt hallal.


Hozzávalók:
1 kg letisztított, zsenge zöldbab
fél liter rizstej (én a barnarizsből készültet ajánlom)+ tiszta víz
3-4 teáskanál kuzu(ez egy gyökérpor, amit sűrítésre használunk, rendkívül egészséges)
2 evőkanál olaj és tengeri só
Először a zöldbabot kell párolni a két evőkanál olajon körülbelül öt percig, majd meg kell sózni és fel kell önteni a tejjel és a vízzel. Anyyival, amennyi éppen ellepi és körülbelül 20 percig kell főzni. Közben a kuzut kis mennyiségű vízben el kell keverni és lassan a főzelékhez kell keverni. Még egy kicsit felforraljuk és már kész is.


A halacskák közül a fehérhúsú tengerit javaslom, panír és liszt nélkül. Nekem azokat kerülni kell.Párolva és sózva nagyon természetes, könnyű étel, de lehet még roston is elkészíteni.


Desszertnek pedig kukoricadara és víz felhasználásával, tulajdonképpen puliszkát készítetem, só nélkül, amit az én átíratomban tejbegríznek neveztem el. A vizet rizstejjel lehet helyettesíteni, amit viszont nekem nagyon ritkán szabad fogyasztanom, úgyhogy ebből most kihagytam. Édeskés önmagában, de rizsszirupot keverhetnek hozzá az édesszájúbbak illetve ízesítésre lehet cukor hozzáadása nélkül készített  szilvalekvártlekvárt adni, ami most épp aktuális. A lekvárkészítésről később még írok, most inkább bemutatom a "tejbegrízem"
Jó étvágyat!


3 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki!!! :))) Nyamm! :)
    Én a kukorica dara helyett néha napján szoktam teljeskiőrlésű tönkölydarát használni. Neked szabad ilyet enni? Egy hónapban egyszer vagy még ritkábban helyettesítem. Persze a kukoricadara is fini csak néha jó a változatosság. :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! :) Elvileg lehet hetente 2x fogyasztanom tönkölybúzadarát is, de azzal még eddig nem próbáltam. Szerintem a második adagom a héten már abból lesz. :) Köszönöm a tippet! Mondjuk ezt az édesságet ritkán szoktam készíteni. Én is inkább havonta, mikor eszembe jut. Vízzel szoktad te is főzni?

    VálaszTörlés
  3. Igen, van, hogy vízzel főzöm mikor puliszkát csinálok belőle. Kapni vegetáriánus zsírt (pecsenye jellegűt) és néha azzal meg pirított vöröshagymával meglocsolom a kész puliszkát és úgy eszem. :) Inkább sós ételekhez főzöm vízben, az édesekhez vagy rizstejben vagy zabtejben vagy 100%-os bio almalében főzöm. :)

    VálaszTörlés