2010. október 3., vasárnap

Kölesfasírt barna rizzsel, jégcsapretekkel

A  diétában előkelő helyen szerepelnek a különböző gabonafélék. Étkezéseink mintegy 25%-ban főtt, szemes gabonafélékből, 50%-ban zöldségekből, a maradék 25%-ban pedig miso levesből, hüvelyesekből, tésztafélékből, algákból, halakból kell állnia.
A gabonák közül az egyik legfontosabb  a barna rizs, amelynek több fajtája  is van. Hosszú szemű, apró szemű vagy például az édes.
Az aprószemű barnarizsből akár minden nap fogyaszthatunk a háromszori étkezésünk során. Hasonlóképpen a mai menüben elkészített köleshez, amit szintén rendszeresen fogyaszthatunk, akár hetente több alkalommal. Utóbbit édes és sós változatban is elkészíthetjük és előnyére válik még, hogy nagyon gyorsan megpuhul. Ezzel szemben sajnos a barna rizsnek előző éjjel már áznia kell és másnap kuktában körülbelül 40 perc alatt főzhető készre. Jómagam nem szoktam kuktát használni, ekkor olyan 60 perc szükségeltetik a megpuhulásáig.

Kölsfasírt hozzávalói:
25 dkg főtt köles
2 evőkanál kukoricaliszt
1 reszelt sárgarépa
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál szójaszósz (Én a  Tamari elnevezésűt használtam, ez a barnarizses változat.)
A sütéshez teljes kiörlésű tönkölylisztet javasolnak, de nekem mivel nem volt, ezért a kukorica liszetben forgattam meg a gombócokat.
Az elkészítés nagyon egyszerű: a hozzávalókból kis gombócokat gyúrunk és kisütjük olajban. Az olaj nálam szezámmagból készüt, de lehet még olívaolajban is sütni.
Egyébként megjegyezném, hogy a makrobiotikában nagyon ritka a sütés olajban, mert, ha jól tudom, nehéz a gyomornak, nehezen emészthető. Ennek ellensúlyozására kell enni a fasírtok mellé a jégcsapretket, ami segít az emésztésben.

A sós íz megidézésében leginkább a szójszószokat (Soyu, Tamari) illetve a szezámsót és a tengeri sót lehet használni. Az itt látható ételen csak a kölesfasírtban van egy evőkanál szójaszósz., de lehet a jégcsapretekre is nyugodtan tenni.
A kölesfasírt receptjét és a bevezetőm tartalmát egyébként Németh Tündétől, az Arwen torna létrehozójától és az ahhoz szorosan kapcsolódó makrobiotikus diéta  egyik itthoni "mesterétől" kaptam. Az ihletet pedig Snoopy adta, aki tegnap hasonló recept alapján készítette a fasírtot. :) Köszönet érte! Mindkettőjük oldala megtalálható az Ajánataim menüpont alatt.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése