Ez az egyik leggyorsabban elkészíthető gabonánk, 10000 éves múltra tekint vissza és Kínából származtatják. Tartalmaz: nátriumot, kálciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, B karotint, B1 és B2 vitamint.
Hallottam továbbá, hogy késlelteti az öregedési folyamatokat, rugalmassá teszi a bőrt, fényessé a hajat és erőssé a körmöket. Gyulladáscsökkentő hatása is van. A betegségek közül a vese és hólyagproblémákra is alkalmazzák. Persze még lehetne sorolni a hatékonyságát, de inkább megkóstolni és fogyasztani érdemes, hetente akár többször.
A desszert hozzávalói:
Kölesréteghez:
1 csésze köles
2 csésze szűretlen 100%-os bió almalé
1 csésze víz (ennek forrónak kell lennie)
A gyümölcsös réteghez:
5 db szilva
1 evőkanál rizsszirup
1 csipet só
1 pohár szintén szűretlen, 100%-os bió almalé
1 pohár víz
1 evőkanál agar-agar (ez egy algaféle, amit zselatin állag eléréséhez használunk, bioboltokban kapható)
Elkészítés:
A kölest a víz, almalé és só keverékében megfőztem és rétegeltem az edényem aljára. Majd a tetejéhez szükséges hozzávalókat szintén feltettem főni kb 6-7 percre. A vége előtt tettem csk kb. 2- perccel bele a szilvákat, majd melegen a köles tetejére öntöttem. Megvártam, míg kihült és megkocsonyásodott, majd pedig a hűtőszekrénybe tettem további hülés, dermedés céljából.
Ha kihűlt és megdermedt, szeletelhető és akár több napig is eláll a hűtőben.
Jó étvágyat!
Húú, deszuper ez a recept! Sokszor eszek kölest, nagyon szeretem! :) És a szilvát is, ezt ki fogom próbálni! Dejóóóóó! :)
VálaszTörlésNagyon fincsi lett. Kissé féltem a szilvától, de nagyon jó ízt adott neki.
VálaszTörlésEl is fogyott mind, mielőtt igazán kihűlt volna. :)
Szió,
VálaszTörlésKépzeld ma megcsináltam ezt a desszertet és imádjuk! Köszönöm szépen, hogy megosztottad Velünk! :)
De örülök, Snoopy! Megpróbálok minél több jó receptet előkeríteni! :)
VálaszTörlésNagyon várom az újabb recepteket! :)
VálaszTörlés